dissabte, 22 de juny del 2019

276. Assassins de l'Ebre, de Jordi Pijoan-López (i diversos autors)

Resultat d'imatges de assassins de l'ebreAssassins de l'Ebre és una magnífica selecció de relats negres compilats per Jordi Pijoan i Fede Cortés i publicat per Llibres del Delicte. D'entrada considero que es troba en el mateix nivell literari que el seu germà tarragoní Assassins del Camp, amb la diferència (a mi m'ho ha semblat), que en aquest recull el toc d'humor és més punyent. Potser són imaginacions meves, però he trobat més "divertit" aquest recull que l'altre. Potser és un tret que defineix aquest llibre? El toc d'humor negre? 
De nou val a dir que la lectura d'aquest llibre és una porta d'entrada a un seguit d'autors que desconeixia. No ens enganyem, el meu temps i la meva dedicació a la lectura no arriba a tant. Per tant, molt de gust de conèixer els tretze malfactors ebrencs i els seus historials literaris, alguns dels quals voldria retrobar-me aviat en altres lectures. M'agrada mot aquesta aposta de l'editorial que presenta amb tant d'encert aquest ventall d'autors locals, especialment d'un territori de vegades oblidat de la mà de Déu.
He anat fent un 1x1 dels relats, que traspassaré aquí i així ja podré retenir a la memòria allò que el temps s'endugué:
1. Amb Francesca Aliern i en un peculiar, fosc i sorprenent "El Refugi" començo l'aventura dels tretze malfactors ebrencs. Mínim un al dia... sense pressa, metòdicament, crims perfectes...per fi "Assassins de l'Ebre" de  a la tauleta de nit...
2. "Posseir-te" de Cinta Arasa, angoixa en grau màxim fins el darrer punt!👏👏
3.  LOOK AND SAY, d'Andreu Carranza. Inquietant, "has vist algun patró en aquests casos?"...🧐
4. “Assassinat a l'aplec o sardana obsessiva” de Fede Cortes. M'he fet uns riures. Divertit i simpàtic. Bo!
5. Montse Espallargas i "Hi ha quadres que són històries": "Dona en zel", un quadre que amaga un enigma que et pot costar la vida. Perill😧!
6. "El crim de Laocoont" de Miquel Esteve Valldepérez. Acadèmic i analític. Compensa tensions acumulades... I la frase lapidària que toca la fibra: "a tots ens molesta que embrutin allò que estimem".
7. "Les banyes d'un crim" de Mercè Falcó, on respires, escoltes, vius i gaudeixes de pur sud. Ebrenc, nostre, genuí. I com diu l'amic Eduard una manera natural de matar, ecològicament correcta diria jo...
8. "Salvatge" d'Isidro Garrido. Jo marxo, però vosaltres vindreu amb mi... Contundent, ... just? Interessant.
9. "Una diligència exquisida" de Sílvia Mayans. Un dels millors funcionaris del país executa les ordres diligentment. Negre, però que et deixa somriure maliciós entre les dents...
10. "Un dia prendrem mal" de Jordi Pijoan-López. Trepidant. Dos perdedors reben un regal del destí, l'aprofitaran? Tocs d'humor i accent ebrenc atorgen un plus de qualitat...
11. "Parèntesi" de Pilar Romera. Les amistats que van més enllà no sempre acaben bé... Inquietant.
12. "La pesca del polp" de  Vicent Sanz o com la foscor impedeix veure la realitat. Una mort, un suggeriment de culpables, un món sòrdid i uns titellaires que ho controlen tot. 
13. "Els vint negrets" de Jesús Maria tibau. Nanocontes creats fruit de la síntesi absoluta, irònica i amb enorme contingut. Demostració d'intel·ligència i creativitat màximes.
Moltes gràcies Marc Moreno i Llibres del Delicte per pensar en la nostra gent del sud.
Aquest és un recull excel·lent de textos de molta qualitat que dignifica grandíssims escriptors i escriptores d'un territori molt estimat.

1 comentari:

  1. Ja t'ho diré. Vaig endarrerida amb els assassins de l'Ebre però crec discrepar de la qualitat narrativa dels autors de l'alt Camp els quals estan molt ben forjats. Conseqüents. Tots ells junts formen una novel·la negra.

    ResponElimina