dilluns, 23 de juliol del 2018

182. Olor de colònia, de Sílvia Alcàntara

Resultado de imagen de olor de colòniaAquesta ressenya la faig amb especial il·lusió perquè és la primera recomanació del Club de Lectura de Dominiques que llegeixo. Gràcies a la Núria Comas hauré llegit un llibre que segurament no m'hauria passat ni pel cap, i de fet, després d'aconseguir-me una còpia, vaig pensar que la cosa aniria per llarg. No obstant, el bon ritme de lectures que porto i el fet de passar tantes hores a casa a causa del tema de la Yasmine, han fet possible que entrés de ple en l'Olor de colònia, de Sílvia Alcàntara. M'ha sorprès en primer lloc la trajectòria de l'escriptora: només tres novel·les i un grapat de premis. Pel que he vist, l'autora va començar a escriure amb aquesta novel·la, la qual va acabar venent més de 55.000 exemplars. 
Pel que fa a la novel·la, val a dir que m'ha agradat força. El marc espaial i temporal ens porta a la Catalunya Central dels anys 50 en una colònia tèxtil. Aquests petits motors industrials van consolidar la nostra terra com a referents econòmics de primera magnitud. Ara bé, quin era el preu humà de la nova riquesa? L'autora ens explica com funcionava la colònia: un micro cosmos laboral i social on el desenvolupament de la fàbrica significava el bé comú. El capitalisme en ebullició on el benefici superposava els interessos particulars creava molt patiment humà (i, salvant les distàncies, encara en crea). L'individualisme estava pràcticament abolit, ja que les persones eren simplement peces de l'engranatge industrial. Recordo imatges de la revolució industrial i episodis similars descrits meravellosament per Dickens: l'empatia pel pobre, per l'esclavitzat del sistema, la classe baixa com a heroïna de l'època. Els treballadors de la colònia estan atrapats i esdevenen simples números de la comptabilitat de l'empresa. 
L'argument el llegeixo com una crítica social de primer ordre. La mort de l'escrivent major en un incendi inicia l'argument, i poc a poc es van descobrint les causes i l'origen del foc. Tot lliga: la manipulació de la classe dirigent i la impunitat de les seves obres, la hipocresia i la falta d'humanitat, la sensació de superioritat de la nova aristocràcia econòmica...
Una novel·la literàriament excel·lent, carregada de contingut, retrat d'una època i d'un espai i, sobretot, amb un gran missatge social. Una gran recomanació, gràcies Núria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada