divendres, 4 de gener del 2019

228. La dona del grill, de Jordi Tiñena

Començo l'any 2019 amb un pes pesant, el gran Jordi Tiñena i el seu La dona del grill. El meu primer projecte literari d'aquest any serà llegir com a mínim un llibre de cada una de les veus dels Assassins del Camp. En el cas del Tiñena serà el sisè títol que arribarà a aquest humil blog de lectures, però el primer dels autors que formen part del recull de relats que acabo de citar. Així doncs, amb el record entranyable d'aquest autor començo l'aventura literària del 2019.
La dona del grill no m'ha decebut en absolut. L'autor et transporta a un marc complicat, difícil d'assumir si no ets un expert en història. Barcelona (i també una mica Tarragona) del segle XV. La història gira entorn d'una vella dona que exerceix un doble paper a la societat: devota amb els pobres i alcavota al servei d'un cavaller benestant. La descripció psicològica d'aquest personatge és espectacular, els seus dubtes, els seus remordiments, la seva traça professional, la manera de gestionar les seves fosques activitats... Es tracta d'un d'aquells anti-herois que no saps si posar-te de la seva part o en contra, ja que el lector acompanya la senyora allà on va, dubtant, fins i tot, quin és el seu veritable tarannà personal. La veritat és que l'alcavota és un personatge sensacional per tal d'entendre bé el marc social de l'època. Un llibre absolutament didàctic que dóna una pinzellada d'una època i d'un marc històric extraordinaris. 
Estimat Jordi, tinc el Joc d'identitats guardat, però abans procuraré llegir la resta dels teus llibres que encara no he aconseguit.
Què content estic d'haver iniciat el camí del 2019 amb en Jordi Tiñena. Vinga, ara a pel Joan Cavallé.
Assassins 1 (falten 14)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada