dimarts, 31 de desembre del 2019

342. 7 Relats d'Intriga i de Ficció, de Manuel de Pedrolo

Tanco un pletòric any 2019 de lectures amb un total de 115 títols llegits, una xifra bonica, però que et fa adonar de la magnitud literària i del poc temps vital de que disposem per  a llegir tot el que ens agradaria. Ho faig amb Pedrolo, per qui si no?
7 Relats d'Intriga i de Ficció és un llibre senzill que em situa de nou en l'atmosfera pedroliana creada pel gran mestre de les lletres catalanes. En realitat només he llegit 5 (els cinc primers), ja que els dos darrers podríem dir que els he re-llegit (els coneixia d'un altre recull). 
El primer conte porta per títol "L'origen de les coses" i és fascinant. Uns viatgers es perden al mig de la tundra en un viatge en autobús. La pèrdua del guia i el fet que s'esgoti la benzina crea una situació inesperada de supervivència. S'organitzen tan bé com poden per a sortir-se'n, però només un dels viatgers serà el veritable "guanyador" de tot plegat. "Àngels al bar"  descriu la misteriosa aparició i encontre d'un vell propietari d'un bar amb un parell d'individus quan l'establiment ja està tancat a trenc d'alba. A "Impunitat" trobem una interessant disputa entre un novel·lista i un policia sobre la diferència entre la realitat i la ficció. Ho fan a través d'un sorprenent cas, el de "L'habitació tancada", on apareix un cadàver reclòs en un espai tancat inaccessible i obert a diverses hipòtesis, totes d'allò més inversemblants. "Transformació a la ciutat" narra el curiós cas d'un home que va creant i transformant els carrers a mesura que els dibuixa al seu quadern. Finalment, a "Les civilitzacions són mortals" s'explica la desaparició de la societat (persones i carrers) des d'una versió misteriosament apocalíptica on una parella es converteixen en els únics supervivents. Com deia, els dos darrers contes ja els coneixia, "Pedres a la meva teulada" i "El cens total", dos relats que tanquen el present recull (i el meu any literari). Tots dos són extraordinaris i un exemple claríssim de la majestuosa, prolífica i brutal imaginació del mestre de l'Aranyó. 
I fins aquí, les meves 115 lectures del 2019. Esperem igualar o superar la mateixa xifra l'any vinent que comença en unes horetes. No serà fàcil, però bé, tampoc cal preocupar-se massa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada