diumenge, 28 de juny del 2020

394. Tempesta al Bàltic, de Salvador Balcells

A l'ombra del crim: Tempesta al Bàltic, de Salvador BalcellsHe trobat un nou heroi policial en versió catalana, el sotsinspector Emili Espinosa, de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tarragona. Sembla que són sis els llibres de l'espluguí que ha escrit d'aquesta sèrie policial i jo començo pel quart, tot just quan el pobre home i la seva dona s'embarquen en un creuer pel Bàltic. 
Una noia apareix morta a l'aigua en una escala del creuer Orion en un port Bàltic de sobirania russa, de manera que el vaixell passa a ser territori rus. La policia russa i la tripulació passen a l'acció i comencen a investigar el cas amb l'inestimable suport del sotsinspector català, reconvertit ara a membre provisional de la seguretat de la companyia naviliera. 
La narració és compassada, àgil, distreta i ben construïda, mantenint l'atenció del lector i amb ganes de continuar llegint. Trobo excel·lent la constitució de la personalitat del protagonista, la seva proximitat a la meva realitat i la lògica relació familiar que té amb la seva dona. De vegades els escriptors gaudeixen creant personatges extravagants, complicats, amb característiques psicològiques "especials", etc... però, en Balcells crea un personatge normal i corrent amb problemes reals i solucions senzilles. El matrimoni no passa un bon moment i fan un creuer, les filles adolescents fan de les seves, apareixen escriptors que se les donen de premis Nobels, i, fins i tot, un Delegat de Govern a Catalunya embolicat amb una "xavalita"... tota una amalgama coral de possibilitats que les veus cada dia a la nostra quotidianitat. Bé, això darrer del Delegat del Govern potser no passa tan sovint...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada