divendres, 26 de juliol del 2019

288. Divina humanidad, Marcos Rodríguez Robles

Resultat d'imatges de Fray Marcos Rodríguez RoblesLa bomba de l'estiu és sense cap mena de dubte Divina humanidad del frare dominic Marcos Rodríguez Robles. D'entrada val a dir que el vaig llegir una mica per compromís, ja que va ser un regal del Marcel i quan un amic et regala un llibre tu l'has de llegir per lleialtat (i si no és amic, t'ho pots pensar una mica!). No és el primer cop, ni el segon que algú pensa en mi a l'hora de regalar un llibre (espero que no sigui l'últim). Agraïments a banda, voldria expressar què ha significat llegir aquest llibre. Un text sobre religió i sobre la fe... jo, acostumat a devorar ficció i novel·la negra i d'aventures, de vegades ensumo algun assaig que em cau a les mans i en gaudeixo amb fruïció absoluta. Aquest ha estat el cas, però bàsicament perquè el que diu aquest home és tan absolutament trencador que és impossible quedar-se indiferent.
Aquí del que es tracta és de fer fora tota la religió i viure intensament la religiositat. El concepte que ens ha arribat de Déu és un concepte humà que cal superar i, directament, carregar-se. Prou hipocresies, dogmes basats en butlles inventades del passat, prou mites i més interioritat. Déu està dins de cada un de nosaltres, i a partir d'aquí, la resta són "sandeces". Això diu, "sandeces". Vaig haver d'agafar un llapis i començar a subratllar idees, perquè aquest llibre és un tsunami bestial que cau com una pedregada sobre la tradició més retrògrada de les religions en general, totes.
I tot ho diu un pare dominic. Ell ja avisa des d'un començament, "El déu que posem en conceptes és sempre fals", "No es pot enllaunar un déu que és esperit". L'autor aposta per l'espiritualitat, la trobada interior de la divinitat amb un mateix. La religió és una posada en escena institucionalitzada i mundana, normativa i causa de divisió. Au, i es queda tan ample el dominic. Jo penso això, però no m'atreveixo a dir-ho en veu alta. Penses en els creients de base i en les seves fortes conviccions i no vols caure en el parany de faltar al respecte. El frare continua i dóna alternatives coherents a conceptes com salvació, sagraments, resurrecció, ...fortíssim. Aquest és un llibre de capçalera que arrenca de soca-rel veritats mundanes i aprofundeix en l'ànima de les persones.
Bé, ara cal saber si aquest senyor ha estat o serà excomunicat i si algú valent li farà cas.
Extraordinària i provocadora lectura!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada